{{Message}}


Doorspoelen en Darmspoelen


Door: Jeanette Rip, stomaverpleegkundige in het Reinier de Graaf ziekenhuis te Delft

Voorgeschiedenis
Vanwege een carcinoom onderging mijn patiënte een rectumamputatie met behulp van een robot. Het is een vitale vrouw van 70 jaar oud, die erg opzag tegen het hebben van een colostoma. Zij geneerde zich bij het idee om bij iemand anders op het toilet een zakje achter te moeten laten in de afvalemmer, daarom koos ze voor een ééndelig, doorspoelbaar systeem. Door de minimaal invasieve chirurgische methode van opereren knapte zij goed op en werd ze vrij snel uit het ziekenhuis ontslagen. De chirurg hoefde de patiënt in principe pas na 4-6 weken terug te zien. Ze wilde graag meedoen aan StomaLife, waarbij wij als stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis de mogelijkheid hebben om huisbezoeken af te leggen.

Doorspoelmoeilijkheden
Anderhalve week na het ontslag uit het ziekenhuis ging ik langs om de hechtingen eruit te halen. De patiënte vertelde me dat het doorspoelen van het zakje niet lukte. Mijn huisbezoek gaf ons de mogelijkheid om de theoretisch meest geschikte keuze in de dagelijkse praktijk te toetsen. Daaruit bleek weer eens dat mensen toch beter informatie kunnen opnemen in een ontspannen thuissituatie dan in het ziekenhuis. Na hernieuwde instructie, tips en een demonstratie had het doorspoelen voor haar geen geheimen meer. Zij was hier héél blij mee: het risico op ergens anders op het toilet zitten en het zakje niet kunnen doorspoelen was hiermee van de baan.

Extra oplossing: darmspoelen
Tijdens mijn tweede huisbezoek vertelde ik over de optie om te gaan darmspoelen. Op deze manier zijn patiënten met een dikkedarmstoma een bepaalde tijd zonder ontlasting. Darmspoelen kan voorkomen dat mensen zich isoleren uit angst voor bijvoorbeeld productie van de stoma op een ongelegen moment. Wellicht was dit ook voor haar een oplossing? Dit volgt mijn principe dat de stoma zich zoveel mogelijk moet aanpassen aan het leven van de patiënt, zodat je ook met een stoma het leven kunt leiden dat je gewend was. Het darmspoelen leek mijn patiënte in eerste instantie veel gedoe. Maar na enige tijd nadenken wilde ze dit toch graag leren.

Ook hiervoor staat een huisbezoek ingepland. Dat is fijn voor de patiënt. Want ook al is het voor zorgverleners dagelijkse kost: wij moeten ons realiseren dat leren darmspoelen zeer ingrijpend kan zijn. Je zit toch met een grote spoelzak op je buik terwijl allemaal ontlasting uit je stoma komt. De drempel voor het leren spoelen in de thuissituatie is veel minder hoog dan in een openbaar toilet in het ziekenhuis.

Deze casus toont hoe ik extra vrijheid voor mijn patiënt probeer te creëren. Daarvoor is ‘hoe’ belangrijk, maar ook de manier waarop. Via huisbezoeken kunnen we in mijn ogen maatwerk leveren om een optimale kwaliteit van leven te bereiken.


Divider
Lees ook

Ileostoma met een fistel
"Deze mijnheer overleefde de inwendige lekkage tegen alle verwachtingen in."

"Dankzij een huisbezoek kwam ik er ineens achter wat de reden was van het hoge materiaalverbruik van deze CVA-patiënt." 

StomaKennisNetwerk maakt gebruik van cookies.

Om de website van StomaKennisNetwerk goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.