{{Message}}

ECET Congres 2019; verslaglegging

Van 23 tot 26 juni 2019 organiseerde de European Council of Enterostomal Therapists (ECET) haar 14e congres. Dit Europese congres is bedoeld voor gespecialiseerd verpleegkundigen die zich bezighouden met stoma-, wond- en continentiezorg. Verpleegkundigen van Mediq CombiCare waren hier aanwezig en toonden zich zeer bereid om de opgedane kennis met collega’s te delen via Stoma Kennis Netwerk. Hieronder vind je hun algemene indruk van het congres. 

Rome, 23 juni 2019 

De officiële opening van het ECET-congres 2019 is op zondagmiddag, met aansluitend een receptie. Ook is de beurs al geopend, zodat de bedrijvenstands kunnen worden bezocht. Het valt ons op dat het niet zo druk is: er blijken circa 600 inschrijvingen te zijn. Voordrachten vinden plaats in het Engels en Italiaans, en er is een mogelijkheid voor vertaling vanuit het Italiaans naar het Engels. Het programma duurt aansluitend nog drie dagen: de gehele maandag, en dinsdag en woensdag tot circa 14:30 uur. Er is een grote plenaire zaal en er zijn twee andere zalen. Vanwege de overlap is het (zoals altijd) soms moeilijk om te kiezen uit de diverse programmaonderdelen, of toch maar de stands op de beurs te bezoeken.

Sponsoren/fabrikanten
Naast het reguliere programma zijn er op maandag en dinsdag ook sessies van de sponsoren/fabrikanten. Deze vinden telkens plaats tijdens de lunchbreak en aan het eind van de middag. Twee fabrikanten houden tegelijkertijd een sessie. De presentaties van deze bedrijven zijn zeker interessant, ieder heeft een eigen invalshoek. 

Op de beursvloer zijn de volgende grote sponsors aanwezig: 
ConvaTec heeft vooral aandacht voor het me+ programma, ook in hun presentatie.
Hollister presenteert CeraPlus, Eakin dot convex en B.Braun heeft een nieuw product: de Be1. Dit is een ‘capsule’ op een tweedelige plak, met een opvouwbaar, gesloten zakje (het doet denken aan de Vitala van ConvaTec). Dansac laat de TRE-lijn en de bufferende werking van de TRE-producten zien en Coloplast de nieuwe baby- en kinderlijn, daarnaast vragen zij verpleegkundigen om een algemene vragenlijst in te vullen met betrekking tot ervaringen en hoe vaak je welke patiënten/problemen tegenkomt. Welland presenteert hier de Aurum- en Salts de Be-producten. Verder zijn aanwezig: OxMed, met de gehele productlijn die in Nederland via verschillende bedrijven verkrijgbaar is. En Trio Healthcare met verschillende accessoires. Zhende toont nieuwe ileo- en colosystemen. Daarnaast zijn er kleinere sponsors: Marlen, WE Medical, Basko, Osto-EZ-Vent. 

Prima voordrachten 
Er is een breed aanbod van informatie. Zoals vaker op een Europees congres zijn er voordrachten van prima niveau, zoals presentaties van nieuwe onderzoeken in de stomazorg of de ontwikkeling van nieuwe protocollen of meetinstrumenten. Aan het andere einde van het spectrum zijn er presentaties van verpleegkundigen uit landen waar de stomazorg nog in ontwikkeling is. Deze presentaties gaan meer over de basis van de (organisatie van) stomazorg. Ook zijn er diverse posters. Vooral met betrekking tot stomazorg, maar ook enkele met betrekking tot voeding en wondzorg. Hier geldt hetzelfde als bij de presentaties: er zijn posters die niet veel nieuwe informatie opleveren, maar er zijn ook posters met interessante nieuwe ontwikkelingen of uitkomsten uit onderzoeken. 

Conclusie: Over het geheel genomen is het zeer inspirerend om te zien hoe in alle landen onze collega’s met hetzelfde vak bezig zijn. Veel van de issues die in andere landen spelen zijn heel herkenbaar voor de Nederlandse situatie. Daarnaast is het goed om met collega’s uit andere landen informatie uit te wisselen over hoe de zorg wordt georganiseerd en gefinancierd, zowel in het ziekenhuis als in de eerste lijn. En in hoeverre de verkrijgbaarheid van materialen is geregeld. Hierdoor word je je bewust hoe goed het in Nederland eigenlijk geregeld is, ook al zijn er altijd verbeteringen mogelijk. 

Divider
Lees hier de afzonderlijke verslagen van de belangrijkste sessies:

Verslag: Meetinstrumenten

Verslag: Stoma na 1 jaar

*Meer lezen over het ECET-congres? Houd dan StomaKennisNetwerk.nl in de gaten voor nieuwe verslagen van de afzonderlijke presentaties en posters.

StomaKennisNetwerk maakt gebruik van cookies.

Om de website van StomaKennisNetwerk goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.